Czy warto zaopatrzyć się w noże ceramiczne? Czym różnią się od noży tradycyjnych? Jakie są zalety i wady ich stosowania?
Krojenie mięsa, warzyw i owoców to jedne z najbardziej podstawowych czynności kuchennych. Wykonujemy je wszyscy i to rzecz całkowicie normalna, tak jak normalne jest przyrządzanie potraw. Jednak warto, aby czynność ta przebiegała sprawnie i nie napotykała na trudności. Chyba każdy z nas wie, ile krwi potrafi napsuć tępy nóż. Ukrojenie nim czegokolwiek stanowi nie lada wyczyn, a ostrzenie czasami nie daje trwałego efektu. To znak, że trzeba zainwestować w nowe, naprawdę porządne noże. Tych w sprzedaży jest wiele. Bardzo popularne, zarówno wśród zawodowych kucharzy, jak i amatorów, stały się w ostatnim czasie noże ceramiczne.
Najczęściej są to klasyczne noże stalowe, pokryte specjalną warstwą ceramiczną, choć te z najwyższej półki mają ostrza w całości wykonane z masy ceramicznej. Zdaniem ich zwolenników są one znacznie ostrzejsze, a w mięso czy jarzyny wchodzą dosłownie jak w masło. Początkowo drogie, dziś znacznie staniały, jednak nie wszyscy uważają je za dobre rozwiązanie. Wadą noży ceramicznych jest to, że nie da się ich naostrzyć w tradycyjny sposób, a więc z pomocą specjalnego kamienia. Zamiast tego należy korzystać z ostrzałek diamentowych – bez porównania droższych i trudniej dostępnych. Oprócz tego noże ceramiczne należy przechowywać w odpowiedni sposób – zawinięte w miękkie szmatki lub ze specjalną nasadką ochronną. Są one bowiem podatne na wyszczerbienia, a gdy takowe się pojawią nóż w zasadzie staje się bezużyteczny. Jak widać produkty te są ciekawe, ale mają swoje gorsze i lepsze strony.