Prawidłowe wyposażenie każdej kuchni – propozycje zestawów najczęściej używanych sprzętów i akcesoriów (miski, deski do krojenia, noże, sztućce, etc.).
Dom bez odpowiednio urządzonej kuchni nie istnieje. Często kuchnia jest wręcz sercem domu, a więc miejscem, w którym ludzie się spotykają, rozmawiają i rzecz jasna gotują.
Wszystkie czynności kulinarne powinny być wykonywane swobodnie i z wygodą. Czy tak będzie, zależy w największym stopniu od tego, czy będzie pod ręką właściwe wyposażenie.
Te najbardziej fundamentalne sprzęty, takie jak kuchenka z płytą grzewczą czy piekarnik i lodówka możemy pominąć – bo to oczywiste, że muszą być. A co z resztą? Dobra kuchnia to taka, w której „kucharz” ma do dyspozycji wszelkie akcesoria.
Te, które są potrzebne do tego, aby przygotować danie zarówno obiadowe, jak i pasujące do śniadania czy kolacji. Generalnie trzeba mieć przy sobie wszystko to, co pozwala gotować pyszne rzeczy.
Obowiązkowo należy zaopatrzyć się w miski różnych rozmiarów (wykonane ze szkła, stali nierdzewnej, ceramiki czy tworzyw sztucznych), do krojenia warzyw, owoców czy mięsa konieczne są noże (klasyczne stalowe lub ceramiczne) oraz odpowiednie deski (najbardziej popularne to drewniane, bambusowe i plastikowe). Istnieją różne podejścia do kompletowania takich elementów wyposażenia.
Można kupić cały zestaw z jednej linii wzorniczej i od tego samego producenta. To opcja, która jest często wybierana, ponieważ coraz więcej osób chce mieć spójnie urządzoną kuchnię zarówno pod względem używanych sprzętów, jak i mniejszego wyposażenia.
Można także kupować artykuły z różnych źródeł, posługując się wcześniej przygotowaną listą, ale bez nastawienia, że wszystko musi wyglądać podobnie. To są już kwestie całkowicie indywidualne.