Większe apetyty, większe możliwości ich zaspokojenia
Tak, więc coraz więcej jemy, często o wiele bardziej zróżnicowane są to potrawy. Wykorzystujemy najróżniejsze produkty, zarówno te naturalne jak i te pochodzące z ludzkich plantacji i hodowli.
Poszukujemy nowych, ciekawych smaków podążając i dzięki temu poznając obce nam kultury. Dzięki nim zaznajamiamy się z innymi zwyczajami, jednocześnie poszerzając naszą wiedzę na ten temat.
Jedzenie jest smaczniejsze, przybiera różne formy, nie ogranicza naszych smaków, zaspokaja nasz głód jednocześnie sprawiając mnóstwo przyjemności. Jednak coraz częściej, w przypadku coraz większego odsetka osób, ilość spożywanego jedzenia jest zbyt duża Łatwy dostęp, przede wszystkim do potraw i produktów słodkich wpływa na znaczne zmiany, szczególnie w budowie ciała.
Statystycznie rzecz ujmując coraz więcej ludzi, mieszkańców cywilizowanego świata zaczyna cierpieć na otyłość. Choroba zwana cywilizacyjną dotyka już nie tylko dorosłe osoby, staje się domeną także dzieci, i to dzieci w różnym wieku.